JA sam budućnost 2020 & 2021 – radionice u prirodi za djecu osnovnih škola je projekt udruge Na putu prema gore, koji se uz poptoru UNIQA osiguranja nastavljaju se i u izazovnim godinama 2020. i 2021. 🙂

Nove tehnologije promijenile su životni stil i navike mlađih uzrasta. Dječje igre na otvorenom zamijenili su brojni TV kanali, kućna računala, pametni telefoni. Nedostatak boravka na otvorenom, u prirodi, dovodi do neotpornosti djece na vanjske, potpuno normalne utjecaje, česta pobolijevanja,  povećava rizik od pretilosti a ujedno i smanjuje zdravu dječju interakciju. Projekt JA sam budućnost osmišljen je kako bi djecu, a i roditelje potaknuo na boravak u prirodi, prilagođavajući današnje trendove prirodnom okruženju.

Godina 2020. bila je nadasve izazovna… a nažalost niti 2021. nije označila povratak u normalno. Više nego ikad djeci su potrebni priroda i druženje. Priroda ima u blizini, ima je i u gradu, uvijek se može naći mamac za odmak od ekrana u zelenilo.

Organizirali smo radionice na zelenom poligonu u susjedstvu, u zagrebačkim parkovima i obližnjoj Medvednici.

Družili smo se na zagrebačkom Bundeku, osmislili nove izazove u zagrljaju prirodnog ambijenta. Bilo je tu penjanja na drvo uz pomoć užeta, hodanja na razapetoj traci između 2 drveta (slackline), spuštanja  na nizbrdici uz pomoć užeta i povrh svega uzbudljive potrage za blagom uz pomoć karte. Nakon ovih pothvata, prilagodba novonormalnim školskim danima u 2020. bila je malo lakša 😉

Organizirali smo nadalje i radionice veranja na drvo i penjanja u stijeni, a također i planinarenja u 2021. Šuma Dotrščina i zagrebačka Medvednica su kao i uvijek naše drago blisko okruženje za igru i kretanje. Učili smo penjati, najprije lagano na drvo, pa potom ozbiljnije u stijeni – naravno uz punu ratnu penjačku opremu! 🙂 Prohodali puno kilometara uzbrdo i nizbrdo, preskakali potoke i debla, proučavali staze i karte, razne priručne instrumente za pomoć malim planinarima. A probali smo sve vrlo uspješno i bez mobitela 🙂 U suradnji s partnerom Dan BezVeze.

Nastavljamo i dalje s akcijom odvlačenja djece u prirodu… RAdionice su besplatne, djeco, čekamo vas! 🙂

 

 

Veranje na drvo :

 

 

Potraga za “blagom”

 

 

Slack line:

 

Spuštanje po užetu niz padinu:

 

Pri provedbi radionica smo veliku pažnju posvetili sigurnosti djece.    O sigurnosti djece u školi i van nje brine i naš sponzor UNIQA osiguranje.

UNIQA osiguranje