Petra Matković, psiholog

Danas djeca većinu slobodnog vremena provode u zatvorenim prostorima, često u sjedilačkim aktivnostima koje uključuju korištenje mobitela i kompjutera za igranje igrica i boravak na društvenim mrežama. Provode sate pretražujući sadržaje koji su neprimjereni ili su nerjetko izloženi vršnjačkom cyber-bullingu.

Takav način života, istraživanja pokazuju, sve više nepovoljno utječe na psihičko i fizičko zdravlje djece, uzrokujući porast osjećaja anksioznosti, pad samopouzdanja i raspoloženja, poremećen ritam sna, iskrivljenu sliku tijela i utječu na porast pretilosti kod djece.

Internet postaje važniji od stvarnog ljudskog kontakta i interakcije, života u obitelji i prirodi. Djeca nemaju naviku druženja i razgovora s prijateljima te odlaska u prirodu. Možda ne možemo očekivati da će današnje generacije naglo promijeniti takav način života, ali je izuzetno važno stvarati im zdrave navike i ograničiti vrijeme korištenja naprava i još važnije naučiti ih i usmjeriti kako da koriste tehnologiju za aktivnosti koje pomažu učenju, snalaženju u prostoru i vremenu te potiču međuvršnjačku suradnju i kontakt. Kada se to još događa u prirodi i društvu druge djece, dobrobit je maksimalna!